Acrylverf

Kunstschilder Acryl verf

Acrylverf is een sneldrogende verf op basis van 100% acrylaat (dit is een kunststof dispersie) die met water en de daarbij behorende mediums te verdunnen is. Acrylverf droogt watervast op. De droogtijd van acrylverf is kort, afhankelijk van de dikte van de verflaag, temperatuur en luchtvochtigheid. Wilt u de droogtijd verlengen dan  kunt u de verf op het palet en/of het schilderij ook natspuiten met een plantenspuit.

Kunsthars is ondoordringbaar en droogt erg snel. Dat kan een voordelig of nadelig zijn.
Voordeel is dat u niet langer dan 30 minuten hoeft te wachten om verder te schilderen.  Nadeel is dat de verf op het palet of op de kwast soms te snel opdroogt, zodat u met verknoeide penselen zit.

U kunt de verf zover verdunnen dat het eruit ziet als aquarel verf. Maar meestal wordt de verf dik aangebracht, het lijkt een beetje op olieverf, maar de kleuren van acryl zijn over het algemeen intens en helderder dan bij olieverf.  Goede kwaliteit acrylverf is goed pasteus, waardoor de penseelstreek ook mooi blijft staan.

Acrylverf droogt snel en is bijna reukloos, daardoor kunnen de verschillende lagen snel over elkaar gezet worden.

Sommige fabrikanten hebben een assortiment van wel 70 kleuren.

Acrylverf komt het mooiste tot zijn recht als er meerdere lagen (glacis lagen) gebruikt worden. De kleuren blijven lang helder en mooi.
Bij glaceren wordt de verf zover verdund tot ze doorschijnend is.  Het schilderij wordt dan in dunne lagen  opgebouwd.

Door de verf sterker te verdunnen met water gedraagt het zich net zo als aquarelverf. Met een zachte kwast brengt u de verf aan op aquarel papier. Elke verflaag staat op zichzelf, omdat u de verf even kunt laten drogen.

Acrylverf is ook uitermate geschikt om te gebruiken als ondergrond voor een opzet van olieverfschilderijen.
Met name de korte droogtijd is dan interessant, zodat u snel daarna een directe opzet kunt maken in olieverf.

Andersom de acrylverf over de olieverf schilderen is niet mogelijk.