Materiaal

Welk schildersmateriaal heeft u nodig?

Acrylverf is net zo te gebruiken als olieverf, u kunt het dik of dun opbrengen. U kunt acrylverf heel goed gebruiken om strakke, felle moderne kleurvlakken te schilderen in plaats van traditionele olieverf na te maken. Acrylverf heeft een heel eigen karakter en dat ziet u vaak terug op het doek. Modern, fris en heel kleurrijk.

Over het algemeen is het goed om de kleuren niet te fel en te donker te maken, meng veel met wit en houdt in gedachten dat de verf meestal donkerder opdroogt, dit ook weer in tegenstelling tot aquarelverf, die altijd lichter opdroogt.

Om te starten met acrylverf heeft u het volgende nodig:

 • Tubes acrylverf rood, geel, blauw, zwart en een grote tube wit. Met deze  kleuren kunt u al een heel eind komen als u ze mengt. Maar meestal zit er in een starterskit meer kleuren. Acrylverf is vrij pasteus. U kunt de verf mengen met water om het op te brengen zoals aquarelverf of zo uit de tube als romige dikke verf.
 • Acryl penselen van varkenshaar of synthetisch materiaal. Deze penselen worden uitgespoeld met water dus ze kunnen beter van synthetisch materiaal gemaakt zijn dan van de duurdere materialen, omdat als ze niet snel genoeg uitgespoeld worden tijdens of na gebruik ze totaal onbruikbaar worden.
  Dit komt omdat acrylverf snel droogt, dus uw penselen zo even met wat verf er aan laten liggen is niet raadzaam. Kijk voor meer info op de pagina Penselen
 • Oude lappen of keukenpapier.
 • Twee potten met water, één om uw verf mee te verdunnen en één om uw kwasten in uit te spoelen en even in te laten staan als u stopt met schilderen of als u een ander penseel pakt.
 • Medium om uw verf mee te verdunnen en meer te laten glanzen.
  Dit medium wordt ook gebruikt om kleuren soepeler in elkaar over te laten lopen. (zie pagina kleurovergangen)
 • Medium om het verf drogen te vertragen (indien gewenst)
 • Paletmes of schilders mes. Met een paletmes of schildersmes kunt u mooi reliëf aanbrengen.
 • Een drager om uw acrylverf op te schilderen.
  Dit kan speciaal acryl papier zijn of aquarelpapier, karton, stukken  hout, of een canvasdoek of ander materiaal.