Acrylverf gebruiken als olieverf

palet

Wilt u met acryl verf net zo schilderen alsof het olieverf is?
Gebruik dan een stay wet palet speciaal voor acryl, dan kunt u uw acrylverf langer zacht houden.

vertrager voor acrylverf

Wel is het raadzaam uw verf op uw palet goed in te sprayen met speciale acryl wetting spray.

Wetting spray Palet-bevochtigingsspray vertraagt de droging van de verf. Spuit deze speciale vloeibare acrylhars op uw palet of schilderij. Dit medium maakt het mengen van verf gemakkelijker, kan worden gebruikt op dunne lagen verf en tast de verf niet aan.
Als u deze vertrager regelmatig gebruikt tijdens het schilderen voorkomt dit vel vorming op de verf.

Penseel haren in model brengen

Als de haren van uw penseel wijd uit zijn gaan staan, dan kunt u proberen deze weer in model te brengen.
Dit doet u door het penseel na het schoonspoelen in te smeren met een beetje zeep en dan in model brengen.
Daarna neemt u een klein dubbel gevouwen kartonnetje dat u met een knijper vast zet over de haren. Dit laat u een nachtje drogen.
Meestal werkt dit wel.

Acrylverf vermengen met water

Acrylverf kunt u zo uit de tube gebruiken of u kunt een BEETJE water gebruiken als de verf echt te dik is.

Als u een klassieke opzet maakt zet u de eerste lagen met veel water op en de volgende lagen met steeds minder water verdunnen.

De laatste lagen zet u dan onverdund op om zo enige textuur en penseel streken te krijgen.

Kleuren mengen in acryl

Kleuren mengen in acryl met slechts drie primaire kleuren. Rood – Geel en Blauw, tevens heeft u wit en zwart nodig, om de verf lichter en donkerder te maken.

Primaire kleuren: Rood, geel en blauw. Dit zijn de zuivere kleuren die niet kunnen ontstaan door menging.

Een secundaire kleur wordt verkregen door twee van de primaire kleuren te mengen. Daarmee krijgt u oranje,  groen en paars. Als u rood en geel mengt krijgt u oranje, Mengt u geel en blauw dan krijgt u groen en rood en blauw wordt samen paars.

De kleuren die u zelf mengt met deze drie basiskleuren zijn anders dan dat ze rechtstreeks uit de tube komen.

De intensiteit van de kleur hangt af van hoeveel kleur u samen mengt, dus als u veel blauw en weinig geel mengt, krijgt u een andere kleur dan dat u veel geel en weinig blauw mengt. Dat is juist zo interessant aan het mengen van kleuren. U kunt zelf bepalen wat voor een kleur u gaat maken.

Koopt u een kant en klare kleur paars, dan is dat een zuivere kleur. Zo’n zuivere kleur paars kunt u zelf niet krijgen door menging.

Een tertiaire kleur (aardkleur) wordt gemaakt door drie kleuren te mengen. Als u uw kleuren op uw papier mengt, betekent dit heldere mengingen dan dat u van te voren op uw palet mengt. De hoeveelheid water tijdens het mengen bepaalt de kleur van uw menging.

Mengt u door uw rood een tipje groen (de complementaire kleur van rood) dan krijgt u de schaduwkleur van rood.

Mengt u door uw blauw een tipje oranje (de complementaire kleur van blauw) dan krijgt u de schaduwkleur van blauw.

Mengt u door uw geel een tipje paars (de complementaire kleur van geel) dan krijgt u de schaduwkleur van geel.

Kleuren temperen

Hoe kunt u kleuren temperen of dempen?

Kleurtonen die te helder zijn kunt u temperen/dempen oftewel minder helder maken. Met name in het focuspunt gebruikt u vaak meer kleurcontrast en meer detaillering en heldere kleuren.

In partijen in de schaduw en/of op de achtergrond gebruikt u gedempte of getemperde kleuren.

Hoe kunt u uw kleuren dempen/temperen :

  • Door van de te dempen kleur een tipje complementaire kleur toe te voegen. Dus een rood voorwerp kunt u dempen door er een klein tipje groen door te mengen.
  • Door de kleur te dempen met een tipje zwart.
  • Door de kleur te mengen met de kleur van de achtergrond. Heeft u een rode achtergrond en is daar een zwart voorwerp in aanwezig, dan mengt u de zwarte kleur van het voorwerp met een beetje van het rood van de achtergrond. Heeft u een rood voorwerp in een bruine achtergrond, dan mengt u een beetje bruin door de rode verf van het voorwerp. Op deze manier is het voorwerp niet nadrukkelijk aanwezig, maar wordt het opgenomen in de achtergrond.

Dragers/canvasdoek

Op welke ondergrond schildert u uw schilderij?

Het fijne van acrylverf is dat het bijna overal acrylpapierop geschilderd kan worden. Er hoeft niet persé op een canvasdoek geschilderd te worden.

Door de goede  eigenschappen van hechting kunt u  met deze verf op iedere vet- en stofvrije en enigszins absorberende ondergrond werken. Voorbeelden zijn uiteraard doek en papier, maar ook gips, board, hout, steen en cement zijn prima ondergronden.

Er is speciaal papier voor acrylverf/olieverf. Dit papier neemt minder ruimte in als het beschilderd is dan canvasdoeken.

U kunt acrylverf ook gebruiken op een ondergrond en dan met olieverf over de acrylverf schilderen. Met deze methode kunt u sneller aanvangen met olieverf schilderen dan op de traditionele manier.

Modeling pasta acrylverf

Reliëf ondergronden maken

Met modeling pasta kunt u reliëf ondergronden maken voor acryl- en olieverf.model pasta

Het is overschilderbaar en droogt in enkele uren, afhankelijk van de opgebrachte laag. Deze modeling pasta kunt u vermengen met water en is uitermate geschikt om een 3D effect te maken in uw acrylverf schilderij.

De pasta droogt hard op en kan gewoon met een schuurpapier geschuurd en bewerkt worden. Het droogt wit op, dus u dient rekening te houden met enigszins kleurverschil als u de verf aangebracht heeft.

U kunt het bijvoorbeeld gebruiken, als u reliëf aan wilt brengen in houten palen die u op uw schilderij schildert, of als u  vorm wilt geven aan uw schilderij.

Palet opzetten voor acrylverf

Palet kleuren opzetten in acryl verf

Paletten voor acrylverf zijn er in verschillende vormen. Zo zijn er de zogenaamde Stay- wet paletten, met een speciale laag papier onder het palet en een deksel blijft de verf dagen lang goed.

Ook kunt u een gewone weggooi schaal gebruiken, of afscheurpaletten.

Tevens kunt u op een stuk hout uw verf uitleggen.

Er zijn in de winkel spuitbusjes verkrijgbaar, die kunt u over de verf sprayen, dan blijft uw verf langer smeerbaar.

De kleuren legt u aan de randen van het palet en naar het midden toe mengt u de verf.

Meestal wordt er gewerkt met een breed basispalet van ongeveer twaalf  kleuren, dat naderhand makkelijk uitgebreid kan worden.

Lemon Yellow, Cadmium Yellow Deep, Vermillion, Permanent Rose, Alizarine Crimson, Ultramarijn, Winsor Blauw, Phtalo Groen, Rauwe Omber, Gele Oker, Gebrande Sienna, Titanium Wit.


Droge penseel techniek

De droge penseeltechniek is een mooie techniek voor acrylverf.

Als eindresultaat lijkt het schilderij dan bijna op een pastel tekening.

U schildert met een harde varkensharen penseel, met korte stugge haren. U doopt uw penseel licht in de verf, dept weer af aan een doek. Daarna duwt en schraapt u de verf op het doek, ook mooi te gebruiken als u kleurovergangen schildert.
Dit geeft een soort krijtachtig beeld, dat heel subtiel kan zijn en er heel mooi uitziet. Ook is het mogelijk om met de vingers ditzelfde resultaat te bereiken, u brengt met een penseel de verf aan en strijkt het met de vingers in model. Zo krijgt u een soort sluier van kleur over uw werk.